Logo WVP de Pettelaer

zwaardboot

Deze cursus is bedoeld voor oudere jeugd en volwassenen die in een zwaardboot willen leren zeilen

Wv de Pettelaer geeft ook les op meermans zwaardboten. Zwaardboten zijn minder stabiel dan de kielboten, daar tegenover staat echter de extra dynamiek van een lichtere boot in wisselende wind omstandigheden. Met de komst van de skiff vloot bij de Pettelaer willen we ook een opstap creëren in deze klasse. Samen met een maat de wisselende windomstandigheden leren beheersen, vraagt een andere dynamiek als in de 1 mans klassen gevraagd wordt. Deze cursus is bedoeld voor oudere jeugd en volwassenen die in een zwaardboot willen leren zeilen.

Zwaardboot 1

Kielboten zijn vaak aanmerkelijk groter dan de eerder vermelde boten als Optimist, Splash en Laser. WV de Pettelaer beschikt over 1 meermans zwaardboot met ruime kuip. De zeiluitrusting bestaat uit grootzeil (11,5 m2) en fok (6,5 m2). Daarnaast bestaat de mogelijkheid het grootzeil te reven met 1 rif zodat er ook met hardere wind nog veilig gevaren kan worden. Theorie wordt behandeld a.d.h. van cursusmatereaal en de theorie diedoor de instructuers wordt aangedragen. Ook voor de zwaardboot zijn er een drietal KNWV diploma’s te behalen: CWO Zb 1, CWO Zb 2 en CWO Zb 3.

1. Beginners: CWO Zb 1

CWO Zb staat voor Commissie Watersport Opleidingen Zwaardboot. Het belangrijkste doel van de cursus is de cursisten kennis te laten maken met de zeilsport, waarbij zij tegen het einde van de 4 dagen les redelijk zelfstandig kunnen zeilen op meer en plas onder redelijke weersomstandigheden. Begonnen wordt met het uitleggen van de algemene gang van zaken binnen de zeillessen, gedragsregels als het dragen van zwemvesten, het ophalen en weer opbergen van de zeilen, het verhalen van de boot naar de tuigsteiger en na afloop het weer terug brengen naar de box, eenvoudige uitleg van de bootonderdelen en de werking van de het roer en de zeilen, veiligheid en kleding op het water. Ook hier, deels in het leslokaal.

Tijdens het varen wordt instructie gegeven aan 2 cursisten per boot door ervaren instructeur die indien noodzakelijk zelf mee vaart. Bij toerbeurt worden de rollen van schipper/stuurman en fokkemaat/uitkijk vervult, waarbij telkens weer nieuwe opdrachten moeten worden uitgevoerd. De opleiding wordt afgesloten met een afzeildag waarbij elke cursist wordt beoordeeld op het kunnen afvaren en afmeren onder toezicht, zeilstanden, koersen varen, oploeven en afvallen, overstag gaan en gijpen, vaarregels, eenvoudige knopen en steken.

2. Voortgezette cursus: CWO Zb 2

Tijdens de voortgezette opleiding wordt meer de nadruk gelegd op de theorie van het zeilen en het verrichten van bijzondere handelingen zoals het varen met de gennaker, zelfstandig afvaren en aanleggen, manoverboord of het weer vrijkomen van de grond, in de wind liggen en deinzen, kruisen in smal vaarwater, een bovenwinds punt kunnen bezeilen, ankeren, slepen, het bepalen van de zeilvoering aan de hand van het weer (weersverwachting) enz.

Les / cursus op de meermans zwaardboot

Als u zeilles wilt hebben in onze zwaardboot, gaat u naar onderstaande rode knop en vult u het inschrijfformulier in. 

Er wordt gewerkt met groepjes van maximaal 4 cursisten per cursus. Deze hebben een eigen trainer. De training zal plaats vinden op vastgestelde data die in overleg met de trainer worden vastgesteld.

Mocht u nog vragen hebben, mail dan gerust naar negnidielpo.[antispam].@wvdepettelaer.nl.

Klik op rode knop voor inschrijven cursus zeilen en tarievenoverzicht


Download nu de gratis Cappie app!

Inschrijven voor activiteiten, saldo opwaarderen en nog veel meer. Ontdek alle functionaliteit.

 

Meer informatie 

 


 

icoon-adres 2

Bezoekadres
WV de Pettelaer

Zuiderstrandweg 1
5216 HH 's-Hertogenbosch

Postadres
WV de Pettelaer

Postbus 5015
5201 GA ´s-Hertogenbosch

icoon-route 2

Met de auto

Parkeren bij WVP zelf is alleen toegestaan voor leden en voor het brengen van boten en materialen. Geen polderpas? Bel dan met Stadstoezicht 073-6155565.

icoon-sponsoren 2

Partners