Logo WVP de Pettelaer

JEUGD 2-MANS

RS Feva is een 2-mans zwaardboot voor de jeugd die een ideale tussenstap is tussen de Optimist en de 1-mans boten Splash en Laser 4.7

Zeilcursus 2mans zwaardboot rs feva

In 2014 heeft WVP twee 2-mans jeugdzeilboten aangeschaft en zijn wij gestart met de cursus zwaardboot voor de jeugd. De RS Feva is de ideale tussenstap tussen de Optimist en de 1-mansboten Splash en Laser 4.7.  In deze boot leer je hoe je moet afstemmen op elkaar als je met z'n tweeën zeilt. En kun je oefenen hoe een Gennaker werkt en hoe snel je daarmee over de Zuiderplas kunt vliegen! 

Als je de smaak te pakken hebt van de 2-mans boten, kun je ook doorgroeien naar de Skiff vloot. Al enkele jaren hebben we op WVP actieve Skiffers (ISO-zeilers) en het zou leuk zijn als de jeugd op deze manier aanhaakt bij de volwassenen. Tijdens een wedstrijd kunnen we dan zien welk team het beste samenwerkt en de boot het beste beheerst!

WV de Pettelaer beschikt over twee RS Feva's met ruime kuip en de boot is geschikt voor de leeftijd 10-17 jaar. De zeiluitrusting bestaat uit grootzeil en fok en Gennaker. Daarnaast bestaat de mogelijkheid het grootzeil te reven met 1 rif zodat er ook met hardere wind nog veilig gevaren kan worden. Theorie wordt behandeld aan de hand van cursusmateriaal en de theorie die door de instructeurs wordt aangedragen. Ook voor de zwaardboot zijn er een drietal KNWV diploma’s te behalen: CWO Zb 1, CWO Zb 2 en CWO Zb 3.

1. Beginners: CWO Zb 1

CWO Zb staat voor Commissie Watersport Opleidingen Zwaardboot. Het belangrijkste doel van de cursus is de cursisten kennis te laten maken met de zeilsport, waarbij zij tegen het einde van de 5 dagen les redelijk zelfstandig kunnen zeilen op meer en plas onder redelijke weersomstandigheden. Begonnen wordt met het uitleggen van de algemene gang van zaken binnen de zeillessen, gedragsregels als het dragen van zwemvesten, het ophalen en weer opbergen van de zeilen, het verhalen van de boot naar de tuigsteiger en na afloop het weer terug brengen naar de box, eenvoudige uitleg van de bootonderdelen en de werking van de het roer en de zeilen, veiligheid en kleding op het water. Ook hier, deels in het leslokaal.

Tijdens het varen wordt instructie gegeven aan 2 cursisten per boot door een ervaren instructeur die indien noodzakelijk zelf mee vaart. Bij toerbeurt worden de rollen van schipper/stuurman en fokkemaat/uitkijk vervuld, waarbij telkens weer nieuwe opdrachten moeten worden uitgevoerd. De opleiding wordt afgesloten met een afzeildag waarbij elke cursist wordt beoordeeld op het kunnen afvaren en afmeren onder toezicht, zeilstanden, koersen varen, oploeven en afvallen, overstag gaan en gijpen, vaarregels, eenvoudige knopen en steken.

2. Voortgezette cursus: CWO Zb 2

Tijdens de voortgezette cursus wordt meer de nadruk gelegd op de theorie van het zeilen en het verrichten van bijzondere handelingen zoals het varen met de gennaker, zelfstandig afvaren en aanleggen, manoverboord of het weer vrijkomen van de grond, in de wind liggen en deinzen, kruisen in smal vaarwater, een bovenwinds punt kunnen bezeilen, ankeren, slepen, het bepalen van de zeilvoering aan de hand van het weer (weersverwachting) enz.

Les / cursus op de meermans zwaardboot

Als u zeilles wilt hebben op deze zwaardboot, stuur dan een mail naar gnidielpo.[antispam].@wvdepettelaer.nl. Er wordt gewerkt met groepjes van maximaal 4 cursisten per cursus met een trainer. De training wordt gegeven op basis van beschikbaarheid en de data zullen, voor zover mogelijk, in overleg worden afgesproken.

Klik op rode knop voor inschrijven cursus zeilen en tarievenoverzicht


 

icoon-adres 2

Bezoekadres
WV de Pettelaer

Zuiderstrandweg 1
5216 HH 's-Hertogenbosch

Postadres
WV de Pettelaer

Postbus 5015
5201 GA ´s-Hertogenbosch

icoon-route 2

Met de auto

Parkeren bij WVP zelf is alleen toegestaan voor leden en voor het brengen van boten en materialen. Geen polderpas? Bel dan met Stadstoezicht 073-6155565.

icoon-sponsoren 2

Partners